یکی از جالب‌ترین داستان‌های ورود تکنولوژی به ایران، داستان چراغ برق است. اواخر دوران قاجار با کلی سلام و صلوات این تکنولوژی وارد کشور می‌شود و مانند تمام چیزهای جدید و مد روز، اول دربار و نزدیکان شاه از روشنایی برق بهره می‌بردند. بعد از مدتی، به مرور خیابان‌های اطراف کاخ هم روشن می‌شوند. در ابتدای ورود چراغ برق به کشور، جمعی از سیاستمداران و حتی کسبه و افراد عادی به‌شدت با این تکنولوژی مخالفت می‌کردند و روی خوش به آن نشان نمی‌دادند؛ به آن نور شیطان می‌گفتند. اینطور استدلال می‌کردند حبابی که بتواند بدون فوت کردن و خودبه‌خود خاموش شود، قطعا از اعمال شیطان است.

به همین خاطر کمتر کسی حاضر می‌شد در خانه یا دکانش از نور شیطان استفاده کند؛ اصلا کاسبی در شب جزو محرمات بود و چه معنی داشت که شب هم مثل روز روشن شود. خلاصه اینکه مخالفان، کاسبانی را که به لطف چراغ برق مشغول کار بودند، کاسبان شیطان می‌نامیدند و سرسختانه با آن‌ها مخالفت می‌کردند. اما پس از مدتی همان‌ها که مخالفت می‌کردند، دیدند کاسبان -به اصطلاح خودشان- شیطان، نه تنها مورد لعنت خدا قرار نگرفتند بلکه با گره‌گشایی از کار خلق خدا، که نیاز به خرید در شب داشتند، کاسبی‌شان در حال رونق گرفتن بود. حتی عده‌ای از مردم که از نور شیطان شنیده بودند و از سر کنجکاوی به میدان شمس‌العماره می‌رفتند، ناخودآگاه مشتری همان کاسبان می‌شدند. خلاصه تمام افرادی که مخالف سرسخت چراغ برق بودند، رفته‌رفته آن را پذیرفتند و به این نتیجه رسیدند می‌توان با حبابی که فوت کردن لازم نداشت، هم راحت‌تر زندگی کرد و هم در شب کاسبی را ادامه داد و بیشتر روزی کسب کرد. از طرفی در خانه هم آرامش بیشتری نصیب‌شان می‌شد.

مخالفان بیت کوین هراسان و نگران

آیا اکنون می‌توان دنیا را بدون برق تصور کرد؟ شعار اداره برق تهران این است که نبض تهران با برق می‌تپد. همه این‌ها قدرت تکنولوژی را نشان می‌دهد. به هر حال با تکنولوژی نمی‌توان جنگید.

حالا اما قصه بیت‌کوین و رمزارزها را داریم. متاسفانه با گذشت بیش از صد سال از ورود چراغ برق به کشور، هنوز هم مخالفان تکنولوژی‌های جدید وجود دارند. هر زمان نام بیت‌کوین می‌آید، هراسان و نگران می‌شوند و می‌گویند پشتوانه آن چیست. وقتی هم با آن آشنا می‌شوند، باز رفتاری نشان می‌دهند که انگار پول شیطان است.

اصلا در این موضوع بحثی نداریم که آمریکا پدر ما را درآورده و از هر اقدامی برای خوار و کوچک کردن ما استفاده کرده. ولی ما همیشه برابر زورگویی ایستاده‌ایم و تلاش کرده‌ایم به هر طریق ممکن تحریم‌ها را تا حد امکان بی‌اثر کنیم تا مردم کمتر دچار مشکل شوند. در حال حاضر اگر از رمزارزها استفاده نکنیم، بیش از آنکه ما برنده این کارزار باشیم، دشمن قسم‌خورده ما یعنی آمریکا را خوشحال کرده‌ایم.

این وسط نگرانی‌هایی مطرح می‌شود، که البته به‌جا و درست هم هستند. مثل اینکه اگر مردم در این بازار سرمایه‌گذاری کنند و بعد متضرر شوند، انتظار دارند دولت جواب‌گوی ضررشان باشد. یا بحث ورود و خروج ارز و یا نحوه ارتباط این مقوله با ارز را مطرح می‌کنند.

بستن درگاه‌ صرافی‌ های رمزارز ؛ ایجاد بازار سیاه

به عقیده بنده همه این موارد با گفت‌وگو حل و نگرانی‌ها مرتفع می‌شود. به شرط آنکه از سمت قانون‌گذار در به روی فعالان این حوزه باز باشد و به‌جای اقدامات قهرآمیز و دستورات ناگهانی، دیالوگ برقرار شود. از طرفی این موضوع در کارگروه‌های تخصصی متشکل از فعالان خوش‌نام این حوزه و دولت‌مردان آشنا به عرصه قانون‌گذاری و رمزارزها بررسی شود.

گاهی صحبت‌هایی از برخی افراد انقلابی می‌شنوم که باعث تعجب بسیار من می‌شود. مثلا می‌گویند درگاه‌های ریالی صرافی‌ها را باید بست. برادر، دشمن ما مشترک است. ما هم بچه همین انقلاب هستیم و زخم‌خورده آمریکا و نوکرهایش. فرض کنیم شما امروز درگاه‌های صرافی‌های رمزارز را بستید یا اصلا ما را اعدام کردید، چه نصیب ایران می‌شود. جز اینکه دشمن‌مان را شاد کرده باشید و زمینه‌ساز یک بازار سیاه و زیرزمینی و بدون نظارت شوید، چه دستاورد دیگری خواهد داشت؟ فکر می‌کنید سروسامانی به این بازار داده‌اید، ولی ما جوانی‌مان را داده‌ایم. انرژی‌مان را صرف این کار کرده‌ایم که بازارگاهی امن برای دادوستد رمزارزها خلق کنیم و البته که هر چه کرده‌ایم شفاف بوده و روشن.

لزوم توجه سران قوا به بازار رمز ارزها

بیایید دوستانه دست هم را به گرمی بفشاریم. توان و قدرت ما کمتر از توان شما دولت‌مردان است و این را به فال نیک می‌گیریم. ولی ما هم به اندازه خودمان می‌توانیم کمک کنیم تا ایرانی آبادتر بسازیم. لطفا و خواهشا نگذارید بازار رمزارزها گرفتار رفتارهای سلیقه‌ای شود و به دست افرادی بیفتد که دانش و تخصص آن را ندارند. و یا فقط به دلیل اینکه کلمه ارز در آن وجود دارد، به صرافی‌های سنتی سپرده و فقط خسران و ضرر نصیب مردم شود. (حمل بر بی‌احترامی نشود، منظورم همه صرافی‌ها نیست. منظورم آن است که افرادی که در این زمینه تجربه دارند بتوانند وارد شوند.)  نمونه‌های این اعمال ناخواسته زیاد بوده است. یک همکاری و تلاش دوسویه از سمت فعالینی که برادری‌شان را ثابت کرده‌اند از یک طرف و یک حمایت و یاعلی از سمت شما، مخصوصا سران قوا و بانک مرکزی از طرفی دیگر، می‌تواند سروسامانی به این بازار بدهد. نتیجه‌اش مطمئنا خدمت به مردم است و خلق ارزش. انشاالله در سالی که رهبر معظم انقلاب آن را پشتیبانی و مانع‌زدایی نامگذاری فرموده‌اند، شاهد مانع‌زدایی باشیم و حمایت از جانب شما بزرگواران.

خداوند نگهدار ایران اسلامی‌مان باشد.

 

نویسنده: وحید والی – مدیرعامل هلدینگ نیک اندیش